torsdag 1. november 2012

Hvordan blir kvinner presentert i nyhetsbildet?

Kvinner i nyhetsbildet i Norge blir presenter på en relativt bra måte. Mye av dette er nok fordi det er såpass god likestilling i Norge. En kvinne i Norge blir ikke sett ned på, og synet er derfor ganske likt sånn som på menn. Men vi kan fortsatt se tegn etter diskriminering i dagens samfunn fordet om, slik som at kvinnene har “kvinne-rollen” slik som værdame, programleder eller nyhetsleser. Altså de enkleste jobbene, hvor de kan bli framstilt som en allminnelig og vakker kvinne slik som i gamledager. ‘’Det er tydelig at Dagbladets forsidebilderedaktør foretrekker kvinner som er opptatt av helse, ernæring og trening, både for å forebygge sykdommer, og for å bevare en slank og smekker kropp; som mener at det er viktig å ta seg godt ut, både når det gjelder kropp og utseende generelt; som tar initiativ i senga, og i spørsmål om sex, dating og samliv; som har et rikt følelsesliv, og som gjerne vil ha dype samtaler om sitt indre sjeleliv; og som gjerne lytter til gode råd om kompliserte ting som økonomi, reisemål, og utdannings- og yrkesvalg.’’
Det er tydelig at man vil ha unge og friske kvinner, er det snakk om trening bruker man tynne og ikke overvektige kvinner. Og det er ikke sånn at kvinner ikke blir presentert, det er faktisk flertallet av menneskene som blir presentert som er kvinner. Vår teori er at kvinner skal bli framstilt som nærmest perfekte. De vil ha kvinnen med perfekt hud, slank og høy og gjerne med et veldig nordisk utseende.


I utlandet blir kvinner presentert på en helt annen måte. Det er ikke sikkert de blir presenter på noen som helst måte, mange kvinner blir ikke i det hele tatt presentert. Dette er mye fordi det er et helt annet kvinnesyn i mange land og kvinner har nesten ingen rettigheter, mens i Norge og mange europeiske land har dem et mye bedre kvinnesyn. Men når kvinner først blitt presentert er det ofte som værdamer eller noe som være litt diskriminerende. Kvinner skal ikke ha mye å si, de skal være ‘’husmor’’. Jeg så nylig en artikkel på VG/Dagbladet om at kvinner i Egypt hadde fått et eget tv-show, men hvor de måtte gå med heldekkende klær og man så ikke noe om hvem de var. Mye av det ekstreme kvinnesynet i mange land har mye med religion å gjøre. Mange følge religionen til punkt og prikke. Det finnes også noe av disse i Norge, men som regel har nordmenn et bra kvinnesyn som skal ‘’inkludere’’ kvinner.


Utsagn:
- Solfjell, Eivind (2012, Kvinnesyn på dagbladets forsider.) Fra denne bloggen


Skrevet av
- Frida E. og Sara Kr.

2 kommentarer:

  1. Synes dere har fått med mye viktig og interresante punkter i denne rapporten! =) Visste ikke at det var så stor forskjell fra Norge til Egypt!

    SvarSlett
  2. Godkjent. Jeg støtter Julie i hennes kommentar. Dere viser en meget god evne til å reflektere og observere. Hvorfor blir kvinnen presentert slik? Er det trekk ved mediene eller er det et generelt trekk i samfunnet? Har vi fremdeles en veg å gå før vi kan snakke om likestilling i det norske samfunnet? Er det mediene som gjenspeiler samfunnet eller er mediene med på å påvirke samfunnet?

    SvarSlett